Sağlık Bakanlığı, aile hekimliğine geçilen illerde ortaya çıkabilecek olan sıkıntıları gidermek için çalışmalarına bir yenisini ekledi. Bakanlık aile hekimliğine geçilen illere ağız ve diş sağlığı merkezleri ile diş hastanelerinden karşılıksız kaynak aktarımı yoluna gidiyor.
Buna göre Bakanlığa bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri ile diş hastaneleri, aylık gayrisafi hasılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde 10'unu aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde her ay düzenli olarak İl Sağlık Müdürlüklerinin ihtiyaçlarının karşılanması için aktaracak. Bakanlık, böylelikle aile hekimliğine geçilen illerde kaynak sıkıntısının önüne geçerek vatandaşa daha kalite ve etkili bir sağlık hizmeti sunacak.
DAHA ETKİLİ HİZMET
2005 yılında pilot uygulama olarak başlatılan ve bu yılsonuna kadar ülke genelinde uygulanmaya başlanacak olan aile hekimliğine Sağlık Bakanlığı'ndan takviye geldi. Bakanlık, buna göre bakanlığa bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri ile diş hastanelerinden, aile hekimliğine geçen illere karşılıksız kaynak aktarımı yoluna gidiyor. Döner sermayeli işletmelerden mali imkânı elverişli olanlardan mali durumu yetersiz olanlara karşılıksız veya borç olarak kaynak aktarmada tek yetkili olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan aile hekimliğine geçen illerdeki sağlık müdürlüklerine destek geldi. Bundan böyle bakanlığa bağlı ağız ve diş merkezleri ile diş hastaneleri aylık gayrisafi hâsılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde 10'unu aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde her ay düzenli olarak İl Sağlık Müdürlüklerinin ihtiyaçlarının karşılanması için aktaracak. Bakanlık, yakında uygulamaya girecek olan bu yöntem sayesinde aile hekimliğine geçilen illerde kaynak sıkıntısının önüne geçerek vatandaşa daha kalite ve etkili bir sağlık hizmeti sunacak.
Hastanelere standart geliyor
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki sağlık yapılarına standart getirdi. "Türkiye Sağlık Yapıları Asgari Tasarım Standartları 2010 Yılı Kılavuzu"nu hazırlayan Bakanlık, kılavuzda sağlık yapılarındaki elektrik işlerinden kan bankasına, çamaşırhane hizmetlerinden acil servise, yiyecek hizmetinden polikliniklere kadar sağlık tesisi içerisindeki tüm kullanım alanlarının standartlarını belirledi. Kılavuzda Türkiye'deki sağlık yapılarının yaklaşık yüzde 43'ünün, 25 yaşın üzerinde olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise yeni yapılacak sağlık tesislerinin günümüzün beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak, tıp ve teknolojideki gelişmelerin kullanılmasına imkân verecek akıllı binalar olmasını hedeflediklerini açıkladı. Eski sağlık tesislerinin sağlık hizmetlerinin sunum prensiplerine, tıp ve teknolojideki baş döndürücü değişimlere ayak uydurması, yeni ihtiyaçlara cevap verecek hale getirilmesi için büyük tadilatlara gereksinim duyduğunu kaydeden Bakan Akdağ, iyi planlanmamış, gereksiz ve atıl kapasiteli yatırımlara işletim maliyetlerinin de eklenmesiyle kaynak israfının artacağına işaret etti.
Her hastanenin acil hastalar için acil tedavi imkânı veren bir hizmete sahip olması gerektiğinin belirtildiği kılavuzda acil servis içerisinde tam bir ameliyathane ve ekipmanı gerektirmeyen küçük cerrahi işlemler için en az 24 metrekarelik bir odanın bulunması gerektiği ifade edildi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.