• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 4 °C
  • Diyarbakır 4 °C
  • Ankara -2 °C
  • İzmir 5 °C
  • Berlin 12 °C

Aile hekimliği İstanbul'da

Aile hekimliği İstanbul'da
İstanbul için uygulamaya geçiş tarihinin 2011 olarak planlandı, ancak yapılan çalışmalar sonucu bu tarih birkaç ay öne çekildi.

İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İstanbul'da aile hekimliği uygulamasına 1 Kasımda başlanacağını anımsatarak, kent genelinde 3 bin 645 aile hekiminin görev yapacağını, 3 bin 600 kişiye bir aile hekiminin düşeceğini ve günde en fazla 40 hastaya bakmasını öngördüklerini belirtti.

Dokucu, İl Sağlık Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, aile hekimliği uygulamasının Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin en önemli aşaması olduğunu ifade ederek, 2005'te Düzce'den başlatılan uygulamaya 1 Kasımdan itibaren İstanbul'da da geçileceğini kaydetti.

İstanbul için uygulamaya geçiş tarihinin 2011 olarak planlandığını, ancak yapılan olağanüstü çalışmalar sonucu bu tarihin birkaç ay öncesine çekildiğini anlatan Dokucu, aile hekimliğine geçişle ilgili sürecin önemli kısmını tamamladıklarını söyleyerek, ''Aile hekimliği uygulaması çok önemli. Her ailenin telefon rehberinin bir numarasında aile hekiminin bulunması gerekir'' dedi.

Aile hekimlerinin kendilerine bağlı nüfusa, tedavi edici hizmetlerin yanı sıra, aşılama bebek ve çocuk, gebe ve loğusa takipler ile 15-49 yaş arası kadınların özellikle kanser gibi hastalıklar açısından takibi ile bakıma muhtaç ve yatalak hastaların tespiti gibi hizmetlerin yanı sıra obezitenin önlenmesi gibi koruyucu sağlık hizmetlerinde de görevler üstleneceğini anlatan Dokucu, bu sistemde tedavi ve laboratuvar hizmetlerinin tamamen ücretsiz olduğunu vurguladı.

Ali İhsan Dokucu, il dışından gelenlerin istediği aile hekimlerine misafir hasta olarak muayene olabileceklerini, bu kişilerin sağlık kayıtlarının daha sonra kendi aile hekimine elektronik ortamda iletileceğini de dile getirdi.

Dokucu, aile hekimliği uygulamasının, sağlık politikalarının belirlenmesinde sağlıklı verilerin elde edilmesini sağlayacağına da dikkati çekti.

İyi bir otomasyon sistemi bulunmadığı için sağlık ocağı sisteminde hem hekim ve personel sabitliği olmadığı gibi hasta gruplarının da sabit olmadığını kaydeden Dokucu, şöyle devam etti:

''İstanbul'da 3 bin 645 aile hekimi görev yapacak. 3 bin 600 nüfusa bir aile hekimi düşecek. Aile hekimliği uygulaması ile hem hekimin hem hasta grubunun sabit olduğu bir yapı gelecek. Bu da beraberinde birçok avantajı getirecek. Aile hekimleri, insanların sağlıkla ilgili her türlü ihtiyaçlarının değerlendirildiği sağlık hizmeti sunacak. Sağlık ocağında sunulan hizmetlerin tamamı orada olacak'' diye konuştu.

Ali İhsan Dokucu, herkesin aile hekiminin kim olduğunu öğrenmesi gerektiğine işaret ederek, herkesin birkaç gün sonra hekim yerleştirmelerinin tamamlanmasıyla, Sağlık Müdürlüğünün ''www.istanbulsaglik.gov.tr'' adresinden TC kimlik numaralarını girerek, bunu öğrenebileceklerini belirtti.

Dokucu, yerleştirmelerin hekimlerin isteklerine göre gerçekleştirildiğini, ilki Temmuzda olmak üzere 4 kez aile hekimliği yerleştirme organizasyonunun yapıldığını anlatarak, 10 Ekimde yapılan son yerleştirme ile dolan aile hekimliği birimi sayısının 3 bin 300 olduğunu vurguladı.

İstanbul Sağlık Müdürü Dokucu, güvenlik, uzaklık gibi gerekçelerle hekimler tarafından tercih edilmediği için boş kalan aile hekimliği birimi sayısının 345 olduğunu, ancak kent dışındaki kamu kurumlarından başvuran 136 hekimin yerleştirilmesinin bu hafta gerçekleştirilmesi ile boş kalan birim sayısının 209'a düşeceğini kaydetti.

Dokucu, aile planlaması ile ilgili hizmeti tamamen aile hekimlerinin üzerine bırakmayı düşünmediklerini anne-çocuk sağlığı merkezlerini kapatmayı ise şu an için düşünmediklerini söyledi.

Aile hekimlerinin acil hastalara hizmet vermeyeceğini bu tür durumlarda acil servisi bulunan hastanelere müracaat edilmesi gerektiğini dile getiren Dokucu, bunların yanı sıra devlet, üniversite veya özel hastanelere gitmek isteyenlerden de sevk istenmeyeceğini ifade etti.

İl Sağlık Müdürü Dokucu, 581 sağlık ocağının aile sağlığı merkezlerine dönüşeceğini, ancak gerekli şartların sağlanmadığı durumlarda bu dönüşümün yapılamayacağını dile getirerek, ''İstanbul'da binalı 606, binasız yani kiralama, ilave gibi yollarla 324 olmak üzere toplam 930 aile sağlığı merkezi olacaktır'' dedi.

Dokucu, aile hekiminden memnun olmayanların 3 ay geçtikten sonra hekimlerini değiştirebileceklerini de dile getirdi.

Ali İhsan Dokucu, bir gazetecinin, ''Bir hekimin 3 bin 600 kişiye sağlıklı hizmet vereceğini öngörüyor musunuz?'' sorusu üzerine, var olan şartlarla en iyisini yapmaya çalıştıklarını, bir aile hekiminin günde en fazla 40 hastaya bakmasını öngördüklerini ifade etti.

Dokucu, Türkiye'de 112 bin hekime karşılık 73 milyon nüfusun bulunduğuna dikkati çekti. Türkiye'deki hemşire sayısının ise 90 bin olduğuna işaret eden Dokucu, aile hekimliği sisteminde 2 bin 200 hemşirenin de belirlendiğini aktardı.

Aile hekimliği uygulamasını vatandaşa anlatabilmek ve benimsetebilmek için metro ve otobüs duraklarına afiş asma, el broşürü bastırma, billboard ve bez afişlerle duyurma gibi çalışmalar da yaptıklarını anlatan Dokucu, ''İstanbul'da aile hekimliğine geçişle ilgili sürecin sonuna gelmiş bulunuyoruz'' diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89