BRÜKSEL (AFP) - Avrupa Komisyonu ve AB İsveç Dönem Başkanlığı dün yaptıkları açıklamalarda, Zürih'te imzalanan Ermeni-Türk ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki anlaşmaları memnuniyetle karşıladıklarını ve bunu Güney Kafkasya'daki anlaşmazlıkların çözülmesi yönünde bir adım olarak gördüklerini bildirdiler.
Yayımlanan bildiride, "Komisyon, bunun, Güney Kafkasya bölgesinde barış ve istikrar yönünde cesur bir adım ve iki tarafın uzlaşmaya hazır olduğunu gösteren gerçekten tarihî bir karar olduğunu düşünüyor." denildi.
AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, bu anlaşmaların imzalanmasının özellikle Yukarı Karabağ'daki anlaşmazlıkların çözümü için yeni perspektifler oluşturacağı yönünde açıklama yaptı ve "Ermenistan ve Azerbaycan'ı varolan sorunların barışçıl yoldan çözülmesi amacıyla çabalarını artırmaya çağırıyorum." dedi.
AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ise, Türkiye ve Ermenistan'ın bugün yaptıkları taahhütleri yerine getirmek için aynı cesareti göstereceklerini umduğunu ifade etti ve bunun, bütün bölge için iyi bir örnek olacağını belirtti.
Diğer yandan Kanada, dün Ermenistan ve Türkiye arasında tarihî anlaşmaların imzalanmasını memnuniyetle karşıladı.
Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Kanada'nın, Ermeniler ve Türkler arasında uzlaşıdan yana olduğunu ve ilişkileri normalleştirmeye yönelik iki hükûmetin çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Avrupa İş Birliği ve Güvenlik Teşkilatı (AGİT) bugün Yunanistan Dönem Başkanlığından yayımladığı bir bildiride, Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan tarihî anlaşmaları memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Bildiride, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgos Papandreu, "Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönündeki tarihî anlaşmaları memnuniyetle karşılıyorum." dedi.
Papandreu konuşmasına şöyle devam etti: "İki liderin, anlaşmazlıklarının üstesinden gelmek ve hepimizin çıkarına olan daha güvenli ve daha istikrarlı bir bölge için gösterdiği siyasi iradeyi ve çabaları takdir ediyorum."
Öte yandan Azerbaycan bugün, Ermenistan ve Türkiye arasındaki anlaşmayı kınadı ve Güney Kafkasya'da olası bir istikrarsızlığa karşı uyarıda bulundu.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı yayımladığı bildiride, "İşgal altındaki Azeri topraklarından Ermeni güçleri çekilmeden önce Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi Azerbaycan'ın çıkarlarıyla uyuşmamaktadır ve Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşçe ilişkilere gölge düşürmektedir." dedi.
Bildiride ayrıca, "Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınırın açılacak olmasının bölgedeki barış ve istikrarı şüpheye düşüreceğini düşünüyor." denildi.
Türk muhalefeti ise dün, Türkiye ve Ermenistan arasında protokollerin imzalanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, CNN-Türk kanalına yaptığı açıklamada, çok üzgün olduğunu ve bunun ülkesinin geleceği için çok kaygı verici bir durum olduğunu belirtti.
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır ise yaptığı açıklamada, "Bu Türkiye için kara bir gündür. Türkiye, kardeş Azerbaycan ile stratejik ittifakını tehlikeye sokan bir adım attı." dedi.
Diğer yandan Arjantin Ermeni topluluğu dün, Ermenistan ve Türkiye arasında anlaşmaların imzalanmasını kınadı. Topluluğa göre, bu "insan hakları için bir tehlike" arz ediyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.