İstanbul’un turistik açıdan en büyük potansiyeli taşıyan ilçelerinden biri Adalar.
Özellikle yazları günübirlikçiler de eklendiğinde nüfusu 250 binleri bulan Adalar’da gayrimenkul ticareti daha çok sezonluk kiralamalar üzerinden dönüyor. İnşaat yasağı nedeniyle yeni yatırım yapılamayan ilçede, binaların 3’te 1’i tarihi eser. Nüfus ise her geçen yıl biraz daha düşüyor. Çünkü, sağlık, eğitim, ulaşım gibi hayati konularda halka yeterli hizmet ulaşamıyor.
Mart seçimlerinde belediye başkanı olan Dr. Mustafa Farsakoğlu, yıllık geliri 6 milyon TL olan belediyeyi, 25 milyon TL’lik borcuyla devraldıklarını belirterek, hizmet etmek için yeni gelir kaynakları yaratmak zorunda olduklarını söylüyor. Adalar’a yıllık 4 milyon civarı günübirlikçi geldiğini, bunlara sağlanan temizlik, altyapı, denetim, güvenlik gibi hizmetlerin belediyeye kişi başı 3-5 TL maliyeti olduğunu söyleyen Farsakoğlu, şöyle devam ediyor:
VERGİ GELİRİ YETMİYOR
“Ulaşımda teknelere para kazandırıyorlar; acıkınca esnafa, yüzerken de plajcılara. Ama belediyeye bir kuruş yok. Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bildirdik. Ada’ya gelenlerden hizmet bedeli almak istiyoruz. Ancak emlak vergisi gelirlerimiz sınırlı. Çünkü konutların 3’te 1’i tarihi eser. Çoğu insan da tek evi veya emekli diye vergiden muaf. İBB’den gelen destek de kesildi. Ada’ya gelenden para almak Belediye Gelirleri Kanunu’na aykırı. Fakat böyle bir sistemi yürütmek mümkün değil. Yasa, bir adalar grubunda yerleşmiş belediyeyi düşünerek yapılmamış. Kullanmak zorunda olduğumuz deniz taşıtları var mesela. Bunların maliyeti de var. O nedenle farklı bir düzenleme gerekiyor.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.