BRÜKSEL (Reuters) - David Brunnstrom ve Marcin Grajewski
Blokun icra organı tarafından hazırlanan bir taslak raporda, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği ile katılım görüşmelerini gelecek yıl tamamlayabileceği, ancak Türkiye dâhil, umutlanan diğer ülkelerin daha fazlasını yapması gerektiği ifade edildi.
14 Ekimde yayımlanmadan önce Reuters tarafından ele geçirilen yıllık ilerleme raporunda, diğer olası üye ülkeler rüşvet ve organize suç konularında eleştirildi ve bu ülkelerin büyük bir bölümünün AB'ye katılımlarının yıllar alacağı açıkça ifade edildi.
Taslakta, "Hırvatistan zaman içinde önemli kriterlerin hepsini karşılamıştır, geçici düzenlemeler dâhil, katılım müzakereleri gelecek yıl sonuçlandırılabilir." denildi.
Raporda, Hırvatistan'ın üyeliği için bir tarih verilmedi. Diplomatlar, 4 milyon 400 bin nüfuslu eski Sovyet devletinin katılım anlaşmasının onaylanmasının ardından 2012'de AB'nin 28. üyesi olabileceğini söylüyor.
Taslakta, "Komisyon, Hırvatistan'ın katılımı için bir mali paket hazırlamaktadır." denildi.
Türkiye ile İlgili Endişeler
Fransız hükümeti, Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkıyor ve Almanya'nın bu konuda endişeleri var ancak Komisyon, Müslüman ülkenin, reformları hızlandırdığı takdirde katılım konusunda ilerleme kaydedebileceğini söylüyor.
Taslak raporda, "Reformların hızının önemli ölçüde artması gerekiyor. İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü, inanç özgürlüğü, ordu üzerindeki sivil denetimi ve kadın hakları da dâhil, belli sayıdaki alanlarda endişeler devam ediyor." deniliyor.
Taslak rapor, Türkiye'nin, hükümeti eleştirmesinin ardından ödenmemiş vergiler dolayısıyla milyarlarca dolar ceza alan medya grubu Doğan Yayın Grubuna yönelik tutumundan bahsetmiyor. Muhalefet, cezanın Grubu susturmak anlamına geldiğini söylüyor.
Diplomatlar, konunun, ana rapora eşlik edecek Türkiye hakkındaki bağımsız, teknik bir raporda ele alınmasını bekliyorlar.
Taslak raporda, Türkiye'ye Kıbrıs ile ilişkilerinde normalleşmeye doğru ilerlemesi çağrısında bulunuluyor. Türkiye, AB üyelik müzakerelerine 2005'te Hırvatistan ile birlikte başladı ancak Ankara'nın AB üyesi Kıbrıs ile ilişkileri normalleştirmeyi kısmen reddetmesi sebebiyle üyeliği gecikti.
Diğer olası üyeler ise -Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Karadağ ve Kosova- birbirinden farklı ilerlemeler kaydettiler. Taslak raporda, "Bölgede yolsuzluk çok yaygın. Bu durum, vatandaşların günlük hayatlarını ve iş çevrelerini etkiliyor." deniliyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.