• BIST 9350.24
  • Altın 3927.13
  • Dolar 38.0594
  • Euro 43.2141
  • İstanbul 5 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 9 °C
  • Berlin 9 °C

ABD'den Kürt petrolü alacak şirketlere gözdağı

ABD'den Kürt petrolü alacak şirketlere gözdağı
Federal Kürdistan petrolünü taşıyan tanker ABD'nin Florida eyaleti açıklarında demirlemiş durumda ve alıcı bekliyor. ABD ise satışa karşı olduğunu yineledi.

Federal Kürdistan petrolünü taşıyan bir tanker ABD'nin Florida eyaleti açıklarında bekliyor. Federal Kürdistan yönetimi petrolü satın alacak uygun bir alıcının çıkmasını bekliyor. ABD ise bu satışa karşı olduğunu bir kez daha belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Federal Kürdistan petrolü taşıyan bir geminin şu anda Florida açıklarında olduğunu doğrulayarak, "Ancak buradaki politikamız değişmedi. Irak'ın enerji kaynakları Irak halkının tümüne aittir" dedi.

Harf, günlük basın brifinginde, "Federal Kürdistan petrolü taşıyan bir geminin ABD'ye ulaştığı ve potansiyel müşteri aradığı" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Halen Florida açıklarında bir geminin olduğunun farkındayız ancak buradaki politikamız değişmedi. Irak'ın enerji kaynakları Irak halkının tümüne aittir" diye konuştu.

52172

"ABD'nin, hukuki ihtilafları içeren vakaların olduğu durumlarda, tarafları ihtilafa dair bilgilendirdiğini ve nasıl bir yol izleneceğine yönelik tavsiye alarak kendi kararlarını almalarını önerdiğini" kaydeden Harf, "Burada olabilecek herhangi bir tahkim konusunda sizi doğrudan taraflara yönlendiriyorum" ifadesini kullandı.

Harf, bir gazetecinin, "ABD şirketlerini ve diğer yabancı hükümetleri Kürt petrolünü satın almamaları yönünde aktif biçimde uyarıyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Ortaya çıkan yasal mevzular varsa, tahkimin olabileceği faaliyetlere girerlerse, bunun potansiyel anlamda yasal neticelerinin olabileceği noktasında çok net olduk. İnsanları elbette buna dair uyarıyoruz" dedi.

ABD'DEN PETROLÜ ALACAK ŞİRKETLERE GÖZDAĞI

ABD'nin pozisyonunun, Irak'ın tüm enerji kaynaklarının Irak halkına ait olduğu ve Irak hükümeti ile Federal Kürdistan yönetiminin bu kaynakların nasıl idare edileceğine dair bir anlaşmaya varması gerektiği yönünde olduğunu vurgulayan Harf, "Bizim politikamızdan ayrı olarak, bu vakada olduğu gibi, petrolle alakalı yasal mevzular varsa bir yasal tahkim süreci olabilir. Ve (yine) bizden ayrı olarak verilen bir hukuki karar olacaktır" diye konuştu.

Gazetecinin, "Eğer federal hükümet onaylamazsa, ABD şirketlerini ya da diğer uluslararası müşterileri (Kürt petrolünü satın almaktan) caydırdığınızı mı söylüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Bundan doğacak potansiyel hukuki ihtilafların olabileceğini söylüyoruz" diyen Harf, "Onları uyarıyorsunuz değil mi?" sorusunu ise şöyle cevapladı:

"Potansiyel hukuki ihtilafların olabileceğine dair onları uyarıyoruz. Bunlar ticari işlemler. ABD hükümeti bunların içerisine dahil değil. Politik duruş açısından bizim pozisyonumuz, Irak'ın petrolünün tüm Iraklılara ait olduğu ve federal hükümet ile Kürt bölgesel yönetiminin bu konuda bir anlaşmaya varmak için birlikte çalışmaları gerektiği yönünde. Bu çok uzun zamandır bizim pozisyonumuz oldu. Bireysel entiteleri, tanık olduğumuz bazı bu tip eylemlerden doğan hukuki neticelerin olabileceğine dair uyarıyoruz."

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • Mahir Amed27 Temmuz 2014 Pazar 02:08Kurtarici ABD!!!

      Ogul Bush Irak'a saldirip Saddam'i devirdiginde Guneyli Kurdler ve onlarin siyasi temsilcileri caddelerde ABD bayraklariyla turlar atip Bush Amca, Bush Amca diye sloganlar atip onu Kurdlerin kurtaricisi diye gosteriyordular. Aradan cok fazla gecmeden Kahraman Bush gitti başka bush geldi.. Sayin Ocalan her zaman onlara ve tum Kurdlere ABD'ye guvenerek gelecege bakmayin, planlar yapmayin derdi. Ama Ocalan'i hain ilan ettiler ABD'yi kahraman ve kurtarici. bir zamanlar Bush icin soylenen o ovucu sozler simdide Erdogan icin soyleniyor. Guneyli Kurdler ve onlarin siyasi temsilcileri hic bir zaman kendi halkina guvenmediler hep uluslararasi ve bolgesel guclerin kuyruguna takildilar. Bugunde Erdogan ve Turkiye'nin kuyruguna takilmis medet umuyor.

      Yanıtla (0) (0)
    • Nemirdani27 Temmuz 2014 Pazar 11:36Karar vericiler!!

      Kurtarici amerika başlığı Atan arkadaş! Sence kurtarıcı türk mıtı mı? Kaldıkı pkk hangı kararda halkına danışarak karar almış? Abd ıznı olmadan başkanın ımralıdanda cıkamaz bunu ıyı bıl! Bu sömürgecılerınden başka dünyada tüm ülkelerle sıyaset yapıp kımsesız vede yoksul kurd mıletıne dost bulmak gerekır! Eyer şu an ırakta kurdler bır otonomıe sahıpse bu sadece kurdü. Gücüyledır demek sıyasetten hıc bır şey anlamamaktır! Halkınıza o kadar güvenen Apo nıye karar almada halkına sormıyor? Devlet ıstemıyoruz tezıne hangı halkı onay verdı? Rojavadakı sıyasete hangı halk onay vermış? Mıtın onayı olmada Aponun bır mektubu bıle cıkmaz!! Bak güneylıler halkına güvenerek vede ınanarak bagımsızlık ıcın referandum yapacak! Sızın partınız ne dıyor? Sıyasetcının görevı halkı referandumu önlemektır dıyor!

      Yanıtla (0) (0)
    • sheikh28 Temmuz 2014 Pazartesi 10:55Mahir Amed 1

      Bu nickname ile yorum yapan arkadaşaa habere dair yorumumdan önce bir yorumda bulunmak istiyorum. Nemirdani nickli arkadaş aslında doğruları söylemiş. eksik de olsa bence yeterli. ek olarak referandum zaten halkoyuna gitmek ve halkın iradesine güvendiğini beyan etmektir. hala Busşlar Erdoğanlar sallamak körlüktür. Barzani ve Öcalan'ı karşılaştırmak, elmalarla armutları tartyşmaktır. biri fiili bir devletin başkanı, diğeri bir örgütün, hiçbir siyasal statüsü ve talebi olmayan, tutsak ve bağımsız bir beyanda bulunma şansı olmayan lideri. Barzani Erdoğan ile bir federal bölgenin başkanı olarak; Öcalan ise bir tutsak olarak en fazla Erdoğan'ın bir memuru, bir bürokratı ile, resmiliği olmayan ve daha çok kendine dikte edilen şeyleri söylemek biçiminde ilişkili. benzer ya da eş değiller..

      Yanıtla (0) (0)
    • sheikh28 Temmuz 2014 Pazartesi 11:04Mahir Amed 2

      örgütsel saplantı, ideolojik körlük, siyasal basiretsizlik ile Kürt ve Kürdistan birliği engelenmekte bu zihniyet tarafından. güzel Kürt atasözdür: "xwe b'bazên nêrîyan ne hilavêje". Öcalan keşke özgür olsa ve siyaset sahnesinde özgürce yer alsa. bir Kürdistani siyaset ile, kürtlerin birliği ve özgürlüğü için emeğini sunabilse. büyük bir katkı olur. ama mevcut durumda bir tutsak. mevcut pozisyonu Barzani ile kıyaslanamaz. eş değiller. bir hiyerarşi var ve burda daha üst bir hiyerarşiyi temsil eden Barzani daha fazla dikkate alınmak durumundadır. zaten uluslararası ; olarak durum budur; buna ek olarak Kürdistan halkının da evvela bu hiyerarşiyi görmesi, kabul etmesi, birlik için temel ve hareket noktası olarak alması gerekiyor.

      Yanıtla (0) (0)
    • sheikh28 Temmuz 2014 Pazartesi 11:11gelelim habere

      uluslararası hukuk vurgusu yapması, ABD'nin Kürdistan petrollerinin satışı noktasında, (ki bu bir ekonomik bağımsızlık ifadesi olarak siyasal bağımsızlığın da prensip olarak mümkün olduğunu işaret etmektedir) sorumluluk almayıp, kararı petrolün alıcılarına bırakması, hayırlı bir durumdur. sözkonusu alıcı şirketler, bu ilişkinin sürdürülebileceğine inanıyorlarsa alsınlar. uluslararası tahkim noktasında sıkıntı yaşayabilirsiniz diyor. bu kısaca şu demek: bu ilişkiyi geliştirmek istiyorsanız yapın. KBY bağımsızlık ilan etmedi ve hala referanduma da gitmediler. bizce doğru olan bu alışverişi askıya almanız. kürt petrollerini almanıza karışmayız, ama kürtler bağımsızlık ilan etsin, tanınsınlar o zaman sorunsuzca alırsınız. kesin olmayan bir durumda tahkime takılıp ceza ödemeyin!

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89