ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin ilk denemelerini gerçekleştirdiği iddiası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Hutchison, bu açıklamaları, NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği video-konferansında, kendisine yöneltilen sorular üzerine yaptı.
Kay Bailey Hutchison DW Türkçe’nin, “Türk basını NATO üyesi Türkiye’nin Rus yapımı füze savunma sistemi S-400’leri denediğini duyurdu. Türkiye NATO ortaklarını bu konuda bilgilendirdi mi? Bu gelişme, ABD-Türkiye ikili ilişkilerini ve NATO’yu nasıl etkiler?” sorularını yanıtladı.
Sözlerine, “Bu gelişmeler hiç iyi değil” diyerek başlayan Hutchison, ABD ve hatta tüm NATO’nun, Türkiye’nin S-400’leri satın alacağını duyurduğu 2017’den itibaren bunu önlemek için “çok yoğun çaba harcadığını” söyledi.
ABD’nin NATO Büyükelçisi, “Biz, tüm NATO ittifakımızla birlikte Türkiye’yi, hasım olarak kabul ettiğimiz Rusya’dan füze savunma sistemi almaktan vazgeçirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Rusya’dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok” diye konuştu.
S-400’ler nedeniyle Türkiye’nin F-35 programından çıkartıldığını hatırlatan Hutchison, Ankara’nın karşı karşıya kalabileceği sonuçların bununla sınırlı kalmayabileceğine de üstü kapalı ifadelerle işaret etti.
“Ankara’da bir Rus füze savunma sistemine sahip olabilmek için çok şeyi feda ettiler” diyen Hutchison, “Biz, onları ittifakımıza bağlı kalmaları konusunda ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz. Egemenlik meselelerini Rus füze savunma sistemine el uzatmadan çözümlemeye çalışmaya ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz” diye belirtti.
Türkiye’ye pek çok farklı savunma sistemi teklif edildiğini açıklayan Hutchison, sözlerini şöyle tamamladı:
Norveç sistemi, sonra SAM’ler, ki bunlar İtalyan ve Fransız yapımı, Amerikan Patriot’lar… Çok seçenekleri vardı. Ama onlar NATO ittifakımız içinde Rus sistemi olan S-400’leri denediler. Bu hepimiz için son derece sıkıntılı bir durum.
ABD’den gelen eleştirilere yanıt veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise “S-400’ler NATO’nun komuta ve kontrol altyapısına entegre edilmeyecek. Türkiye tüm sorumluluklarını yerine getirmektedir. Türkiye tüm müttefikleriyle alternatif üzerinde çalışmıştır ve çalışmaya hazırdır. S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur” diye konuştu.
Akar, Türkiye’nin Eurosam tarafından yapılan füze savunma sistemi SAM’ler için görüşmelere devam ettiğini de söyledi. (Karınca, DW, Duvar)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.