Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Ashton Carter’in, Senato’ya oylamadan önce bir mektup göndererek, IŞİD’e karşı savaşta Peşmerge Güçleri’ne doğrudan silah yardımı yapılmasını öngören yasa tasarısının geçmesini engellediği belirtildi.
Savunma bakanı Carter’ın, Senato Çalışma Komitesi’ne 8 maddeden oluşan bir mektup gönderdiği ortaya çıktı.
Carter mektubunda, Peşmergenin hiçbir eksiğinin olmadığını ve gerekli desteğin kendilerine verildiğini belirtti.
Rûdaw’ın ulaştığı mektupta, yasanın Senato’dan geçmesi durumunda ABD’nin çıkarlarına ters düşeceği ve Irak’ın bölünmesine tehdit oluşturacağını ifade edilerek tasarının reddedilmesi talep ediliyor.
Mektubun içeriği ise şöyle:
1- Kürtler’in ve diğer muhalif grupların doğrudan silahlandırılması, Irak’ın toprak bütünlüğü ve güvenliği konusunda ABD’nin dış stratejisinin altüst olmasına neden olacaktır.
2- Yasa tasarısı, IŞİD’e karşı mücadelede ABD’den Irak’a yapılan askeri yardımlar üzerinde tehlike oluşturmaktadır.
3- Teklifin onaylanması ABD’nin Irak’ın bölünmesine taraf olduğu iddialarını haklı çıkartacaktır.
4- Teklifin onaylanması, ABD’nin Irak’taki diğer oluşumlarla sorun yaşamasına neden olacaktır. Bu durum özellikle merkezi Irak Hükümeti’nin İran’a yakınlaşmasına neden olacaktır.
5- Tasarının kabulü, Amerikalılar’ın can güvenliğini tehlikeye sokar. Çünkü Esaib Ehli Hak, Bedir ve Sadr gibi Şii milis grupları tasarının geçmesi durumunda ABD’ya saldıracakları tehdidinde bulunuyor.
6- Bu tasarının kabul edilmesini bir gereklilik olarak görmüyoruz. Çünkü ABD, koalisyon güçleri ve Bağdat aracılığıyla Peşmerge Güçleri’ne silah teslim ediliyor. Aynı zamanda IŞİD’e karşı savaşta askeri eğitimin yanı sıra havadan destek de veriliyor.
7- Askeri mühimmatın Peşmerge Güçleri’ne en kısa sürede ulaşması için Savunma Bakanlığı’na bağlı bir birlik oluşturuldu. Şu ana kadar 5 milyon hafif silahın yanı sıra bazı askeri araçlar Peşmerge Güçleri’ne teslim edildi. Ayrıca koalisyon güçleri de silah desteğinde bulunmuştur.
8- Bağdat, artık geciktirmeden Kürdistan Bölgesi’ne 24 saat içinde silahları teslim ediyor.
ABD Senatosu’nda 16 Haziran’da yapılan Federal Kürdistan Hükümeti’ne doğrudan silah gönderilecek tasarı 45 “hayır” oyuna karşı 54 “evet” ile reddedilmişti.
Amerika’nın savunma politikasına göre, söz konusu yasa tasarısının yasalaşması için senatonun 60 evet oyu şarttı.
Tasarıya karşı çıkan senatörler, Kürtler’e doğrudan silah verilmesinin Irak’ın bütünlüğüne aykırı olduğunu gerekçesiyle askeri yardımların Bağdat üzerinden yapılmasının daha doğru olacağını savunmuştu.
ABD Kongresi, 30 Nisan’da Federal Kürdistan ile Sünni güçlere 715 milyon dolarlık askeri desteği öngören yasa tasarısını onaylamıştı.
Yasaya göre, yapılacak yardımın %25’i Peşmerge Güçleri ile Sünni güçlere doğrudan yapılacak. Yasa aynı zamanda Irak’a yapılacak yardımın %75’lik payını da ülkedeki ulusal barışın sağlanması koşuluna bağlıyor. Buna göre Irak Hükümeti gerekli şartları yerine getirmezse geri kalan payın %60’ı da Peşmerge Güçleri ile Sünni gruplara verilecekti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.