Amerika, Türkiye’nin Ceyhan terminalinde bekleyen Federal Kürdistan petrolünü Bağdat hükümetinin onayı olmadan Avrupa’ya sevk etmesinin ardından, tüm taraflara bir anlaşma sağlanmadan ‘adım atmama’ çağrısını tekrarladı.
Çağrı bu kez ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Marie Harf’tan geldi. Harf, “Burada yapılması gereken şey, tüm tarafların masaya geri dönmesi ve anlaşma sağlanmadan yeni adım atmaktan kaçınmasıdır. Şu ana kadar farklı adımların atıldığını gördük ve buna destek vermiyoruz” diye konuştu.
Amerika’nın Irak petrollerinin ticareti konusundaki politikasının değişmediğinin altını çizen Marie Harf, Washington’un konuyla ilgili temaslar yürüttüğünün işaretini vermekle birlikte, kimlerle görüşüldüğü konusunda bilgisi olmadığını söyledi.
Perşembe günü de Bakanlık sözcüsü Jen Psaki, “Irak'ın onaylamadığı ihracata destek vermiyoruz” demiş, Irak’ta ‘bölünme ve gerginliğe yol açacak hareketlerden kaçınma’ çağrısı yapmıştı.
Amerikan yönetiminden gelen bu kaygı ifadeleri, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, Ceyhan limanında aylardır bekletilen Federal Küedistan petrolünün dış piyasalara sevk edilmeye başladığını duyurmasını izliyor.
Irak tahkime başvurdu
Irak hükümeti kararın ardından Paris’te bulunan Uluslararası Ticaret Odası’na tahkim başvurusunda bulunduğunu bildirdi. Başvuru, Bağdat’taki merkezi hükümetin onayını almadan Federal Küedistan Yönetimi’nin tek yanlı pazarladığı petrolü satın alan BOTAŞ’ı hedef alıyor.
Irak Petrol Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kürdistan kaynaklı ham petrolü taşıyan, depolayan ve Ceyhan limanında bekleyen gemilere yükleyen Türkiye ve BOTAŞ, Irak ve Türkiye arasındaki boru hattı anlaşmasını ihlal etmiştir” deniyor.
BOTAŞ ve Enerji Bakanlığı, Irak hükümetinin yaptığı tahkim başvurusunun ellerine ulaşmadığını bildirdi. Reuters haberine göre 1 milyon varil ham petrol taşıyan bir tanker, Ceyhan limanından Avrupa’ya yola çıkmış durumda. Satışın geliriyse, Halkbank’a yatırılacak. Petrolün büyük olasılıkla İtalya ya da Almanya’ya gittiği belirtiliyor.
Federal Küedistan'daki özerk Kürt yönetimi, geçen yıl kendi inşa ettiği bir boru hattı ve kamyonlarla Ceyhan limanına ham petrol göndermeye devam ediyor. Irak anayasası, petrol ve doğal gaz kaynaklarının idaresini ve gelirlerinin dağıtımı yetkilerini federal hükümete veriyor.
Amerikalı yetkililer, Kürt yönetimiyle yapılan tek yanlı petrol satışının şu sıralarda yeni hükümet kurma çalışmalarının yürütüldüğü Irak’la Türkiye arasındaki ilişkileri gerebileceği yönündeki kaygılarını gizlemiyor.
Kerkük-Yumurtalık boru hattı onarılıyor
Öte yandan Iraklı teknisyenlerin üç aydır kapalı olan Kerkük-Yumurtalık boru hattını onarmaya başladığı bildiriliyor. Üç ay önce el Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti militanlarının saldırısına uğrayan boru hattının kapalı kalması Irak hükümetine 3 milyar dolarlık zarara yol açtı.
Reuters haber ajansına bilgi veren yetkililer, güneyden getirilen komando birliklerinin yardımıyla IŞİD yerel sorumlusunun öldürüldüğünü hatırlatarak, onarımın ay ortalarında tamamlanacağının işaretini verdi. Kerkük-Yumurtalık boru hattı bu yılın başından bu yana 50 kez saldırıya uğradı. Saldırıyı düzenleyenlerin gerek IŞİD militanlarıyla birlikte çalışan petrol kaçakçıları olduğu bildiriliyor. Bölge Mart ayı başından bu yana Sünni militanların kontrolundaydı. (Amerikanın Sesi)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.