ABD, Türkiye’nin Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına asker konuşlandırılmasını desteklemediklerini açıkladı.
Savunma Bakanlığı sözcülerinden Jeff Davis, bakanlıkta konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Davis, “Irak topraklarına, Irak hükümetinin rızası olmadan herhangi bir askeri konuşlandırmayı desteklemiyoruz. Buna ABD askeri personelinin yanı sıra herhangi bir komşu ülkenin askerleri de dahildir” dedi.
Davis, Türkiye ve Iraklı yetkililerin uygun kanallar aracılığıyla bu konuyu tartışmalarının cesaret verici olduğunu da ifade etti.
ABD Dışışleri’nden açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin Türkiye ile Irak arasında diyalog çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Türkiye ve Irak arasında konu üzerine başlayan diyaloğun kendilerini “cesaretlendirdiğini” söyledi.
Kirby, “Türkiye tarafından yapılan yorumları gördük. Durumu tekrar gözden geçiriyorlar ve Irak Hükümeti ile çalışmaya devam edecekler” diye konuştu.
Obama’nın özel temsilcisinin açıklaması
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, “Türkiye’nin Irak topraklarına Irak hükümetinin rızası olmadan asker konuşlandırmasını desteklemediklerini” belirtti.
Twitter’dan açıklamalarda bulunan McGurk, şu ifadeleri kullandı:
“Buna herhangi bir ülkenin askeri personelinin yanı sıra ABD askeri personelinin de konuşlandırılması dâhildir.
“Son 24 saat içerisinde Türk ve Iraklı yetkililerin uygun kanallar aracılığıyla yaşanan durumu tartışmalarını etkin bir şekilde teşvik etik.
“Türk ve Iraklı dışişleri bakanları arasında geçen son telefon görüşmesi, ileriye doğru atılan olumlu ve yapıcı bir adımdır.
“Diplomatik temaslar sürerken, Türk askeri güçlerinin Irak sınırından çekildiğine yönelik haberlerden güç alıyoruz.
“Bu meseleye diplomatik bir çözüm getirmek için IŞİD’le mücadelede birleşen ortaklar ve dostlar olarak tüm tarafları teşvik etmeyi sürdüreceğiz.”
Ne olmuştu?
Türkiye, 5 Aralık günü, Siirt 3. Komando Tugayı’ndan askerler ve 25 tank IŞİD kontrolündeki Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına göndermişti.
Başika’da TSK askerleri Peşmerge güçlerine bir yıldır eğitim verdiği kamp, askeri üsse dönüştürülmüştü.
Musul’a gönderilen asker sayısı BBC’ye göre; 100, Anadolu Ajansı’na (AA) göre 150, Milliyet’e göre 1200, Hürriyet’e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.
Türkiye’nin Irak’a asker göndermesine, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tepki göstermiş ve “egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı” olarak nitelendirmişti.
İbadi’nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada ise “Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir” ifadesine yer verilmişti.
Federal Kürdistan Sözcüsü Sefin Dizayi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ise üssün eğitim kampı olduğunu söylemişti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.