CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'Demokratikleşme Hedefleri'ni anlatırken, CHP'nin Kürt meselesine bakışını da netleştirdi. Tanrıkulu sorunun çözümü için dört ayaklı öneri paketini açıkladı
KÜRT meselesinin çözümü konusunda, kavrayıcı ve somut önerilerde bulunmamakla eleştirilen CHP, bu yargıyı değiştirme çabasına girdi. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, dün bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, CHP'nin Demokratikleşme Hedefleri'ni anlattı. Seçim bildirgesinde yer aldığı halde, hedeflerin yeterince tartışılamadığını söyleyen Tanrıkulu, 'Bu mesele, toplumu duyguda bölen bir hale geldi. CHP olarak, hesap sorulabilir ve hesap verebilir bir çözüm zemini sunuyoruz' dedi. Tanrıkulu; Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ve Genel Başkan Yardımcısı Osman Korütürk ile katıldığı toplantıda 'Kürt meselesinin çözümü için zemin hazırlayacak' dört temel başlığı şöyle aktardı:
1. Faili meçhuller ve kayıplar için, uluslar arası standartlara uygun bir komisyon oluşturulması: CHP, 25'i parlamenter 15'i parlamento dışından olmak üzere 40 kişilik bir komisyon teklifini Meclis kapanmadan önce sundu. Geçmişle yüzleşerek, devlet-toplum ilişkisinin rahatlamasını hedefleyen komisyonun benzerlerinin, başta Almanya olmak üzere dünyada çok sayıda örneği bulunuyor.
2. Seçim barajının düşürülmesi: CHP, yüzde 10 olan barajın 7'ye düşürülmesi için teklif vermişti. Ancak bugün bu oranın 5'e düşürülebileceğini de savunuyoruz. Barajın inmesi, BDP'nin, 'hülle'ye başvurmadan, Meclis'te özgürce temsil edilmesini sağlar.
3. Anadilde öğretim: Anadilde öğretim ile anadilde eğitim karıştırılmamalı.
Anadilde eğitim, resmi dil altında yaygın müfredat anlamına gelirken, anadilde öğretim, Türkçe dışındaki öz dilini öğrenme talebinde bulunanlara, kamunun destek sağlayarak, okullarda ders olarak açılması.
4. Yerel yönetimlerle ilgili AB şartına dair çekincelerin kaldırması: Türkiye, 1993'te Yerel Yönetimler AB Şartı'na ilişkin uluslararası sözleşmeyi kanunlaştırırken 7 çekince koymuş. Aradan 18 yıl geçti. Bugün, bu çekincelerin kaldırılmasının, yerel yönetimlerin rahatlaması açısından anlamlı sonuçları olabileceğini düşünüyoruz. Uluslararası sözleşmeler yasanın üzerinde olduğu için Anayasa değişikliğine gerek olmaksızın bu çekinceler yasayla kaldırılabilir.
DİYARBAKIR VE VAN'DA BUNLAR KONUŞULUYOR
Tanrıkulu, bugün Diyarbakır ve Van sokaklarında 'KCK operasyonları sayılmazsa' aktardığı bu başlıkların ve konuların tartışıldığını vurguladı. Hiçbir seçim döneminde, bu kez olduğu kadar gergin bir ortam yaşanmadığının altını çizen Tanrıkulu, 'Özellikle Başbakan'ın son söylemleri bölgeyi çok gerdi' dedi. Önerilerin, üzerinde uzlaşma sağlanabilecek bir zemini olduğunu söyleyen Tanrıkulu, sorular üzerine 'Önerilerin tamamının üniter yapıda kalarak hayata geçirilebileceğini' vurguladı. Korutürk de 'anadilde öğretim' tartışmasına şu örneği verdi:
'Birebir uyuşmayabilir. Ama Almanya'daki Türklerin Türkçe ders talebinde tartışmalar yaşanmıştı. Bazı eyaletler rahatlıkla kabul ederken, geçmişte bazı eyaletler de 'entegrasyonu bozar' diye karşı çıkmıştı. Ama talepler kabul gördü, uzlaşıldı.'
KİMLER KATILDI?
Cengiz Çandar, Ali Bayramoğlu, Mithat Sancar, Necati Doğru, Banu Güven, Mustafa Akyol, İpek Yezdani, Ahmet Coşkunaydın.
CHP'NİN KALDIRMAK İSTEDİĞİ 8 'ÇEKİNCE'
- Yerel makamlarla ilgili konularda planlama yapılırken danışılması.
- Yerel yönetimlerin iç idari örgütlenmelerinde, ihtiyaçlarına göre idari birimler kurabilmesi.
- Yerel seçilmişlerin görevleriyle bağdaşmayacak işlev ve faaliyetlerinin yasayla belirlenmesi.
- Vesayete ancak vesayetle korunmak istenen yararla orantılı olması halinde izin verilmesi.
- Yerel yönetimlere kaynak sağlamada hizmet maliyetlerindeki artışın hesaba katılması.
- Mali yardımların yerel yönetimlerin politikalarını uygulamasında temel özgürlükleri ortadan kaldırmaması, hibe ve şartlı hibe yardımlarından vazgeçilmesi.
- Yerel yönetimlerin haklarını savunmaları için ulusal birliklere katılabilmeleri.
- Yerel yönetimlerin yetkilerini serbestçe savunabilmeleri, yerel özerklik ilkesini koruyabilmek için yargı yoluna başvurabilmesi.
Akşam
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.