SBS'de üç yıllık çalışmanın boşa gitmemesi için uzmanlar adayları uyarıyor: Başarı sırasına, alınan puana ve beklentilere göre tercih listesi oluştururun. Okulların üniversite başarısına dikkat edin...
İlköğretim sıralarından liseye uzanan 3 yıllık sınav maratonu bitti. Bu kadar emeğin boşa gitmemesi, özellikle de öğrencinin gelecekte 'keşke' dememesi, doğru tercihe bağlı. Bu nedenle tercih döneminde atılan her adım, zorlu sınavlardan alınan her puan kadar önemli. Çünkü ortaöğretime geçiş aşaması, geleceğini sağlıklı temeller üzerine kurma planları yapan bir öğrencinin hayatında üniversite tercihi kadar belirleyici bir etkiye sahip. Biz de öğrenci ve velilere 'doğru tercih' için yol gösterici bir rehber hazırladık. Bilinmesi gereken detayları belirttik.
Adayların 1. yerleştirme tercih başvuruları 20 Temmuza kadar alınacak. Adaylar en fazla 12 tercih yapabilecek. Tercihler, öğrencinin mezun olduğu, sınav başvurusunu yaptığı ya da herhangi bir ilköğretim okul müdürlüğünden ya da internet üzerinden yapılabilecek. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil. Öğrenciler, aynı listede hem Anadolu lisesine de hem de fen lisesine yer verebilir.
İSTEDİĞİNİZ İLDEN TERCİH YAPABİLİRSİNİZ
Ayrıca tercihlerde il ve ilçe sınırlaması da bulunmuyor. Bu yıl yerleştirme sisteminde, liselerde kayıtlar sonrasında boş kalan kontenjanların sayısını en aza indirmek ve daha fazla sayıda öğrencinin bu okullara yerleşmesini sağlamak amacıyla 2. tercih ve yedek liste uygulaması getirildi. 2. yerleştirme için tercih başvuruları 5-11 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Bu dönemde öğrenciler, en fazla 6 okul tercihinde bulunabilecek ve yeni bir yerleştirme gerçekleştirilecek. 2. yerleştirme sonuçları, 16 Ağustos'ta ilan edilecek. Bu ilanda öğrencinin asil olarak girmeye hak kazandığı okulla birlikte, yedek olarak kazandığı okul da olacak. 1. Yerleştirmede kazandığı okula kesin kayıt yaptırmayan ya da kayıttan vazgeçenler 2. yerleştirmeye başvurabilecek.
10 adımda doğru tercihinizi yapın
e-kılavuzu inceleyin: Tercihlerle ilgili kesin bilgiler, okulların ve programların kontenjan tabloları ve kodlarını http://www.meb.gov.tr adresinden mutlaka inceleyin.
Okulların imkânlarını iyi araştırın: Tercih etmeyi düşündüğünüz okulların fiziki şartlarını, ulaşım şartlarını, öğrenci sayısını, bulunduğu semti, unduğu imkânları öğrenin ve hatta mümkünse okulu gezin.
Üniversite başarısını göz önüne alın: İyi bir lise eğitimi, kaliteli üniversitelerin kapılarını aralar. Bu nedenle, tercih edilecek okulun, üniversiteye girişte sağlayacağı avantajlar ve dezavantajlar mutlaka değerlendirilmelidir
Taban puanlara dikkat edin: Tercih listesini oluştururken 2009 OYP asil yerleştirme (1. Yerleştirme) taban puanlarını dikkate alın. 2. yerleştirme (yedek) puanlarını dikkate alarak tercih listesi oluşturmayın. Yedek puanlar, yanıltıcı olabilir.
Okul kodlarına dikkat: Tercih formuna işleyeceğiniz okul kodlarını mutlaka 'e-Tercih ve Yerleştirme Klavuzu'nu kontrol edin. Benzer lise isimlerini karıştırarak okul kodunu hatalı girmeyin.
Büyükten küçüğe sıralayın: Listenin ilk sıralarına idealinizde olan, genel başarı sıranızın ve puanınızın biraz üzerindeki okulları yazın. Orta sıralara başarı sıranıza en yakın, kazanma ihtimalinizin en yüksek olduğu okulları işleyin. Son sıralara ise başarı sıraları ve taban puanları daha düşük, garanti okulları yazın.
Ölü tercih yapmayın, istemediğinizi yazmayın: Düşük puanlı ve düşük sıralamalı bir okulun altına yüksek puanlı ve yüksek sıralamalı bir liseyi yazmak ölü tercihtir. Tercih hakkınızı boşuna kullanmış olmamak için kazansanız bile gitmeyeceğiniz okulları listeye yazmayın.
Puan aralığı olsun: Tercih listesi hazırlanırken okullar arasındaki genel başarı sırası ve taban puanının birbirine çok yakın olmamasına özen gösterin. Aralığı daha geniş tutmak kazanma şansını artıracaktır.
Yeni okulları ıskalamayın: ercihlerde yeni açılan okulları ıskalamamaya dikkat edin Formu emin olmadan doldurmayın
Tercihlerinizi önce boş bir forma işleyin: Son kararınızı vermeden önce iyice düşünün. Emin olup son kararınızı verdikten sonra 'asıl tercih formunuzu doldurun.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.