• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 1 °C

250 bin kişi domuz gribini atlattı!

250 bin kişi domuz gribini atlattı!
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı ölüm rakamları vatandaşlarda 'bu gribe yakalanan herkes ölüyor mu?' tedirginliği oluşturuyor.

Türkiye'de domuz gribi virüsü (H1N1) sebebiyle büyük bir panik yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı ölüm rakamları vatandaşlarda 'bu gribe yakalanan herkes ölüyor mu?' tedirginliği oluşturuyor.

Kamuoyunda oluşan kaygıyı giderecek açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hürrem Bodur, "Domuz gribine yakalanan herkes ölmüyor. 23 kişi öldüyse, 250 bin ayaktan grip geçiren insan var." dedi.

Doç. Dr. Hürrem Bodur, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de pandemi yaşandığını, buna bağlı vaka sayısının artığını ifade ederek, vaka sayısıyla birlikte ölüm oranlarının da arttığını söyledi.

Bodur, "Hep ölüm yansıdığı için domuz gribi eşittir öldürüyormuş gibi toplumda bir psikolojik hava var. Bir de hep tek tek ölüm rakamları ilave olunca yayınlanınca böyle bir hava oluyor. Buna rağmen hastalıkta bilinmeyen farklı bir durum söz konusu değil. Belki 100 binlerce 200-300 bin civarında normal bu hastalığı hafif semptomlarla atlatan insan da var. Hastalık karakter değiştirdi daha çok ölüme neden oluyor diye bir veri yok." diye konuştu.

100'LERCE VAKA HASTANELERDE İYİLEŞİP GİDİYOR

Sağlık Bakanlığı'nca doğrulanmış vakaların bin 600 civarında olduğunu kaydeden Bodur, bunların içinde 23 ölüm bulunduğunu ancak domuz gribi vaka ve ölüm sayısının bu şekilde ortaya konmasının yanlış olacağını dile getirdi.

Buradan 'bin 600 kişi domuz gribi olmuş 23'ü ölmüş' diye bir sonuç çıkarmanın hatalı olacağına dikkat çeken Bodur, "Biz son zamanlarda sadece domuz gribi ön tanısıyla yatan hastalardan tetkik istediğimiz için domuz gribi bu civarda. Ankara'daki hastanelerde günde 5-6 bin domuz gribi şüphesiyle müracaat var. Grip benzeri semptomlarla hastaneye başvuranların sayısı. Bunlara test yapılsa çok büyük kısmında domuz gribi tanısı çıkacak. Ama bu tanıyı koymanın bir esprisi yok. Çünkü ülkede bir domuz gribi var. Biz ayaktan başvuran hastalarda test yapmıyoruz. Toplam rakamı bilmiyoruz. Bilmenin anlamı yok. Çünkü Ankara İstanbul Diyarbakır'da vaka sayısı arttı. Bu ölüm rakamları hastalığın ne kadar yaygınlaştığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

Hastanede yatan hastalara gribe yönelik tedavi uygulandığını ve ilaç verildiğini dile getiren Bodur, ağrı ve ateşe yönelik tedavi yapıldığını aktardı.

Gribin üzerine zatürre ve sinizüt ilave ise antibiyotik kullanıldığını söyleyen Bodur, hafif domuz gribi geçirenler gebe, çocuklar, yaşlılar, kronik böbrek yetmezliği gibi insanlar ise derhal gribe yönelik antiviral tedavisine başlandığını açıkladı.

TATİL İŞE YARADI OKUL KAYNAKLI SALGIN YOK

Hastalığın yayılmasını önlemek için alınan okul ve dershane tatillerinin işe yaradığının altını çizen Bodur, şunları söyledi: "Okul kapattık neticesi alındı. Okul kaynaklı salgın söz konusu değil. Okullar kapanmadan önce devamsızlık oranı 100 çocuktan 19-20'si okula gelemiyordu. Grip benzeri hastalık sebebiyle. Okullar tatil edildi. Arkasından okullar açıldı. Yine devamsızlık oranlarını takip ediyoruz. Yüzde 1-2'lerde hiç salgın olmayan dönemlerdeki seviyelerde. Okullarımızda okul kaynaklı salgın yok. O gruptaki kümelenmeyi hastalığın yaygınlaşmasının önüne geçilmesi önlendi."

ÖLENLERİN YARIYA YAKINI HİÇBİR RİSK TAŞIMAYAN İNSANLAR

"Ölen 23 vakada sapa sağlam olan var mı?" sorusuna Bodur, altta yatan hiçbir risk faktörü taşımayan insanlar bulunduğu cevabını verdi.

Ölenlerin yarıya yakınının hiç ağırlaştırıcı faktörleri olmayan insanlar olduğunu kaydeden Bodur, domuz gribi yaşanan diğer ülkelerde de benzer tablonun yaşandığını aktardı.

Ölen hastaların çoğunun genç erişkinler olduğunu vurgulayan Bodur, ABD hastaneye yatanların yüzde 95'i genç erişkinler olduğunu ölenlerin de kronik rahatsızlığı olmayanlar içinde bulunduğunu belirtti.

Ölenlerin vaka yönetim şemalarını incelediklerini söyleyen Bodur, "Müdahale edilen tedavi edilen grup. Siz ne yaparsanız yapın grip ilacı verseniz de hastalığın seyrini değiştirmiyor bazen. Sağlam insanda da ölümcül olabiliyor." bilgisini verdi.

120 BİN İNSAN AŞI OLDU, HİÇBİR CİDDİ YAN ETKİ YOK

H1N1 aşısı tartışmalarına da değinen Bodur, şu ana kadar 120 bin civarında insana aşı yapıldığını ve hiçbir ciddi yan etki yaşanmadığını aktardı.

Ağrı, geçici duyu kaybı, hafif grip benzeri ufak tefek yan etkilerle karşılaştıklarına vurgu yapan Bodur, "Ciddi ölüm veya yumurta alerjisine bağlı ciddi yan etki yaşamadık. 100 bin rakamı önemli bir rakamdır. 100 binde 1 vaka çıkabilirdi. Ama çıkmadı. Bildiğimiz aşılardan daha fazla riski yok. Bu daha riskli tehlikeli aşı değil." ifadelerini kullandı.

6 AYLIK BEBEKLERE AŞI

Bütün çocuk yaş grubunu genç erişkinleri aşılamak gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Bodur, "aşı yapılacak çocuklarda yumurta alerjisi olup olmadığını nasıl bileceğiz?" sorusuna, "Çocuk alerji uzmanıyla görüşmek lazım. Çok yaygın bir şey değil. Ailede böyle bir vaka varsa bakmak lazım. Evham yapmamak lazım." cevabını verdi.

Altı aylık bebeklerin Sağlık Bakanlığı aşı takvimindeki diğer aşıları olmasının domuz gribi aşısına engel teşkil edip etmeyeceği konusunda Bodur, "Çocukluk çağında yapılan diğer aşılar domuz gribi aşısı yapılmasına engel değil. 6 ayını geçmişse aşılanacak bir problem yok." değerlendirmesini yaptı.

Bodur, domuz gribine karşı şu tavsiyelerde bulundu: "Sigara içmeyin vücut direnicini düşürür, alkole dikkat etmek lazım. Normal aldığımız gıdaları almak gerekir. İyi uyumak lazım. Fiziksel yorgunluk, stres vücudu zayıf düşürür. Bitki çayları bol sıvı alarak grip çözülebilir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89