Bakan Çelik, intibakın 2011 ila 2015 yılları arasında kadameli şekilde ödenmesinin planlandığını belirterek, "Ancak emekten, emekçiden, işçi ve çifçiden yana olan Sayın Başbakanımız '2013'te verilsin' dedi. Düzenlemeyi bu şekilde yaptık" diye konuştu.
Yasa, 2000 yılından önce emekli olanlarla, 2000 yılından sonra emekli olanlar arasındaki maaş farklarını bir ölçüde gidermeyi amaçlıyor. Yaklaşık 2 milyon emekliyi kapsayan yasayla işçi emeklilerine 118 ila 339 lira arasında zam yapılacak.
Yasaya sonradan dahil edilen madde ile Bağ-Kur emeklilerinden düşük maaş alanlar da 100 ila 150 lira arası maaş artışından yararlanacaklar.
İLAÇTA KATKI PAYI DÜŞTÜ
Yasayla ilaçta katılım payında da değişiklik yapıldı. Daha önce yüzde 10 ile yüzde 20 arasında alınan pay, emekliler lehine esnetilerek yüzde 1 ila yüzde 20 arasında belirlendi. Kronik hastalığı olmayan ancak tedavisinde yüksek tutarlı ilaç kullanan hastalardan alınan katkı payı da yüzde 1'e çekildi. Yasa, SGK tarafından yapılan usulsüz ödemelerin önlenmesi amacıyla 'biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması' yapılmasına da imkan tanıyor.
İşten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde bildirmeyen işverenlere verilen cezayı "asgari ücretin onda 1'i tutarına" düşüren yasa, banka personel sandıklarının 2 yıl olan devir süresini de 4 yıla çıkarıyor. İntibakla ilgili düzenleme 2013 yılı Ocak ayında, diğer düzenlemeler ise yasanın Resmi Gazete'te yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.