Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki kabul sonrası bir açıklama yapan Şirinoğlu, 1915 olayları için, "İki çok samimi arkadaşın arasına nifak sokulmuştur. Bunun neticesinde birbirlerini çok seven arkadaşların kavgası kötü bitmiştir. Aralarında güvensizlik doğmuştur" dedi.
Bu olayların 100 sene önce olduğunu söyleyen Şirinoğlu, "Unutup ileriye bakmak lazım" diye konuştu.
Ermenistan lideri Serj Sarkisyan'ın da aynı görüşte olduğunu söyleyen Şirinoğlu, Sarkisyan ile görüş alışverişinin ise olmadığını kaydetti.
Bir gazetecinin, "1915 öncesi Anadolu'daki Ermeni nüfusu 1.5 milyondu, şimdi 70 bin. Bunun anlamı nedir" sorusuna, "Bunun adı kavgadır. 1.5 milyon Ermeni vardır. Evet, muhakkak ki hem Ermeni tarafından hem Türk tarafından zayiat olmuştur. Bu 1.5 milyon Ermeni'nin büyük bir kısmı da yurtdışına göç etmişti. Bugün Beyrut'ta, Suriye'de, İran'da, Irak'ta, ABD'de, Fransa'da bulunan Ermenilerin sayısını hesaplayın, aradaki farkı göreceksiniz" yanıtını verdi.
Ermeni diasporasına çağrı
"Ermeniler Türkiye'de güven içinde yaşıyorlar mı?" sorusu üzerine Şirinoğlu, "Evet, Ermeniler kendilerini Türkiye'de güven içinde hissediyorlar. Var mı, Ermenilerle ilgili bir şikayet duydunuz mu? Türkiye'de yaşayan bir Ermeni'den bir şikayet duydunuz mu? Var mı? Yok" diye konuştu.
Şirinoğlu, "Ermenilerden bir şikayet yoksa bu tasarılar neden geçiyor. Bu sözleriniz diasporadan tepki alıyor mu?" sorusuna, "Diasporadakiler gelsinler, uzun süredir ülkelerinden uzak olanlar gelsinler, Türkiye'deki Ermeni vakıflarının mallarını, mülklerini, okullarını ve Ermeni vatandaşlarının yaşantılarını görsünler ondan sonra karar versinler" yanıtını verdi.
"Erdoğan'ın sözleri ve kalbi bir değil"
Bedros Şirinoğlu, kaçak yaşayan Ermenilere ilişkin bir soru üzerine, "Sayın Başbakanımızın ağzından çıkan söz, kalbiyle bir değildir. 'Sayın başbakanımız gereğini yapacaktır' dedim, tahmin ediyorum ki Sayın Başbakanımız gereğini de yapmıştır" yanıtı verdi.
Türkiye'de kaçak yaşayan Ermenilerin çocuklarının okula alınmasıyla ilgili bir soru üzerine de Şirinoğlu, "Sayın Başbakanımız, Sayın Nimet Çubukçu Hanımefendi'ye gereken talimatı vermiştir. Bu hususta çalışmalar yapılmaktadır. Bekleyeceğiz. Sayın Çubukçu gerekeni yapacak. Ama bunun da bir prosedürü var. Sadece Ermeni yok ki burada kaçak. Dünyanın her tarafından kaçak yaşayan kişi var. Bunların her biri için bir okul yapacak olsak bunun altından nasıl kalkarız? Ama az miktarda 10-15 çocuk varsa zannediyorum ki sayın Nimet Çubukçu bunların çaresine bakacaktır" diye konuştu.
"Azınlığız ama T.C. vatandaşıyız"
Şirinoğlu, "Sayın Başbakan azınlıklarla ilgili bundan sonra yapılacaklara ilişkin bir ipucu verdi mi" sorusunu, "Biz azınlığız ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi bizim de Sayın Başbakan'dan eksikliklerimizin tamamlanması bakımından ricada bulunma hakkımız vardır. Gereğini yapıyor" diye yanıtladı.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokoller konusunda umutlu olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken de Şirinoğlu, "Ben umutluyum çünkü zannediyorum ki hem Ermenistan hem Türkiye geçmişten ders alacaktır. Aynı hatalar tekrarlanmayacaktır. Süratle bu iş bitecektir. Ben o umuttayım" dedi. Şirinoğlu, her randevu taleplerine olumlu yanıt verdiği için Başbakan'a da teşekkür etti.
Süryani cemaatiyle görüşme
Başbakan Erdoğan, Süryani Ortodoks Ruhani Lideri Metropolit Yusuf Çetin ve Süryani Ortodoks Cemaati Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Altınışık'ı da kabul etti. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki kabul 45 dakika sürdü. Kabulde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da bulundu.
Başbakan Erdoğan'ın, Metropolit Yusuf Çetin ve Kenan Altınışık'ı kabulünde, Çetin ve Altınışık'ın sekiz yıldır gördüğü ilgiye teşekkür ederek, hükümetin başarısı ve milletin refahı için dua ettikleri bildirildi.
Kabulde Altınışık ve Çetin, Suriye'deki Metropolit'in de Başbakan Erdoğan ile görüşmek istediğini iletti.
Kenan Altınışık ve Yusuf Çetin, Başbakan Erdoğan'a paskalya hediye ederken, Erdoğan da birer plaket verdi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.