Diyarbakır'da bulunan 133 Sivil Toplum Kuruluşu (STK), milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile ilgili ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "sorunların, siyasi zeminlerde müzakere edilmesi ve demokratik yöntemlerle çözüme kavuşturulması" görüşü paylaşıldı.
Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti önünde bir araya gelen ve aralarında GÜNSİAD, DİSİAD, TSO, Baro, Diyanet Sen, DESOB'un da bulunduğu 133 sivil toplum kuruluşu adına Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili hazırlanan yazılı açıklamayı, Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar okudu.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 21 Haziran 2011 tarihinde verdiği kararla Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürdüğü hatırlatılarak, YSK'nın seçim sürecinde çelişkili kararlar verdiği ve bunun da siyasi gerilimin artmasına yol açtığı kaydedildi.
Aktar, milletvekillerinin tutukluluklarının devam ettirilmesinin gerilimi körüklediğini, hiçbir makamın, halkın iradesini yok saymaya, bir temsil krizi çıkarmaya ve yeni seçilmiş parlamentonun demokratik meşruiyetine gölge düşürmeye hakkı olmadığını belirterek, herkesin Diyarbakır halkının iradesine saygılı olmak zorunda olduğunu belirtti.
Yaşanan krizin Meclisin de meşruiyetini zedelediğini, demokratik anayasa yapma süreçlerini zora sokma riskini barındırdığını kaydeden Aktar, şunları söyledi:
"Var olan kriz, fırsata dönüştürülmelidir. Bunun için siyaset mekanizması, soruna çok acil bir şekilde çözüm üretmelidir. Meclis toplanıp soruna çözüm bulmalı, halkın iradesinin Meclise yansımasını sağlayacak bir formül geliştirerek yaşanan hak gasbını ortadan kaldırmalı, blok milletvekillerinin Meclise girmesini sağlayacak adımlar atılmalıdır. Biz imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak, Türkiye'de yaşanan bütün sorunların siyasi zeminlerde müzakere edilmesi ve demokratik yöntemlerle çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Halkın iradesinin etkisiz bir şekilde Meclise yansıması konusunda hassasiyet gösterdiğimizi, krizin çözümünün takipçisi olacağımızı, çözüm adına her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu bütün kamuoyuna ve ilgililere saygılarımızla bildiririz."
Aktar, yaklaşık 15 kişilik bir heyet oluşturduklarını ve bu heyetin bugünden itibaren başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere bütün ilgili kurumlarla diyaloğa girmeye çalışacaklarını da sözlerine ekledi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.