Tarım Bakanı Mehdi Eker, Burger King'in hamburger tedarikçisi Fasdat Gıda'dan alınan 12 et numunesinden 8'inde zararlı bakteri tespit edildiğini açıkladı. Eker, aynı firmanın 164 bin adet hamburgerden oluşan 11 bin 600 kilogramlık bakterili etin 'köpeklere yedirilmek' suretiyle imha edildiği savunmasını inandırıcı bulmadıklarını söyledi.
Tarım Bakanı Mehdi Eker, bazı firmaların ürettiği hazır et ürünlerinde salmonella ve listeria bakterilerinin tespit edilmesi konusunda, bakanlığın bütün yasal işlemleri yaptığını, bugüne kadar gazetelerde yer alan bilgilerin tamamını da bakanlığın ortaya çıkardığını söyledi. Bakan Eker, olay sonrasında (Burger King'in hamburger tedarikçisi) Fasdat Gıda depolarındaki rutin denetimlerde alınan 12 adet numunenin 8 adedinin olumsuz çıktığını, 2 numunedeki olumsuzluğun kesinleştiğini, bunun üzerine yediemine alınan bu ürünlerin imha edildiğini bildirdi.
Olayın başlangıcına ilişkin bilgi veren Eker, haziran ayında TT Gıda Şirketi'nin bakanlığa müracaat ederek, "Fasdat Gıda AŞ'ye 164 bin adet hamburger köftesi verdiğini, parasının ödenmediğini, parasını istediğinde, söz konusu firmanın, 'Özel laboratuvarda tahlil yaptırdım. Hamburgerler bozuktu. Bu nedenle imha ettim ve sana para vermiyorum' dediğini belirterek, şikâyette bulunduğunu anlattı. Bunun üzerine bakanlık teftiş kurulunun konuyu incelemeye başladığını, önce Fasdat Gıda firmasında inceleme yapıldığını ifade eden Eker, firmanın, söz konusu etleri imha için gönderdiğini söylediğini, irsaliye raporu ve ödeme faturası gösterdiğini kaydetti. Etlerin imha edilmek üzere gönderildiği belirtilen Zeybek Katı Atık Şirketi'nin ise söz konusu etleri, 'bir köpek çiftliğindeki köpeklere yedirmek suretiyle imha ettiğini' söylediğini aktaran Eker, "Burada bir yanlışlık var. Eğer gerçekte hastalıklı ise ve içerisinde listeria mikrobu varsa hayvanlara da yedirilmemesi lazım. Çünkü hayvanda da hastalık yapar. Bu, bize tabii inandırıcı gelmedi. Bahse konu et 11 bin 600 kilogram tutuyor, 164 bin civarında hamburger köftesi. Çiftlikteki köpek sayısı söylenenlere göre 55 civarında. Bu süre zarfında, yaklaşık 2 ayda bu köpeklerin bu etleri tüketmiş olmaları mümkün değil. Bir de işin o boyutu var." diye konuştu. Bütün bu çelişkiler ve izah edilmeyen durum karşısında "Hem genel manada hem de hamburger köftelerinin depo, üretici firma, imha tesisi veya tüketim yerleri arasında muhtemel bir ilişki olabileceği" konularının derinlemesine soruşturulması için ellerindeki bilgi ve belgelerle birlikte cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını anlatan Eker, katı atık tesisi konusunda da Maliye ve Çevre bakanlıklarına bildirimlerde bulunduklarını söyledi.
Burger King ve Fasdat Gıda yetkilileri depolarında bakterili et bulunduğunu kabul ediyor. Ancak etleri Zeybek tesislerine imha edilmek üzere teslim ettiklerini savunuyor, bununla ilgili teslim belgesi de gösteriyor. Ancak Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, 7 Haziran'da tesise giden ziraat mühendisi bayan N. ve sağlık teknisyeni M. isimli iki görevlisinin, 29 Nisan tarihli, geçmişe yönelik olarak 'bakterili etleri teslim belgesi' hazırladığını tespit etti. Müfettişler, sözkonusu iki görevli için 'kademe durdurma cezası' verilmesini talep etti. Etlerin imhasına yönelik savunma da bu sebeple inandırıcı bulunmuyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.