Barcelona'da yapılan protesto gösterisinin son yılların en görkemli eylemlerinden biri olarak gerçekleşti.
İspanya'nın 17 özerk yönetiminden biri olan Katalonya özerk yönetiminin yaklaşık dört yıldır yürürlükte olan yeni özerlik statüsündeki bazı maddeleri Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmasına karşı düzenlenen gösteriye Katalonya'da faaliyet gösteren tüm siyasi partilerin liderleri katıldı.
'Bir ulusuz. Geleceğimize biz karar veririz' yazılı pankartın Katalonya'daki siyasi partilerin liderleri tarafından taşındığı ve 250 metre uzunluğundaki Katalan bayrağının açıldığı eylemde, Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasını ve bağımsızlığı savunan sloganlar atıldı.
Katalonya'nın en önemli partilerinden biri olan Convergencia i Unio'nun Başkanı Artur Mas, mevcut stratejinin değişmesi gerektiğini söyleyerek, 'Yüzümüze resmen bir kapı kapandı. Şimdide esnek olması gereken anayasanın katı olduğu söyleniyor. Hal böyle olunca bence, Katalunya strateji değiştirmeli ve geleceğine ilişkin karar verme hakkına sahip olmalı' dedi.
'GERİ ADIM ATMIYORUZ'
Katalan Sosyalist Parti Başkanı Manuela de Madre ise bağımsız bir ülke istediklerini belirterek, 'Anayasa Mahkemesi'nin kararını protesto etmek için burdayız. Biz geri adım atmak istemiyoruz, özerklik Şartı'nın 2006'da kabul edildiği gibi kalmasını istiyoruz. Protesto gösterileri düzenleyerek haysiyet sahibi olduğumuzu ve bağımsız bir ülke istediğimiz gösteriyoruz' ifadelerini kullandı.
Ülkenin bir bütün olarak hareket etmesi gerektiğini savunan Muhafazakâr Halk Partisi (PP), 2006'da referandumla kabul edilen Katalunya Özerklik Şartı'nın bazı maddelerinin iptali için başvuruda bulunmuştu.
Başvuruyu dört yıl boyunca inceleyen mahkeme, geçen hafta 'ulus' kelimesinin sadece İspanya için kullanılabileceğine ve İspanya'da resmi dilin İspanyolca kalması gerektiği konusunda görüş birliğine varmıştı.
'İSPANYOLLARDAN BAŞKA ULUS YOK' TANIMI
Anayasa Mahkemesi kararının gerekçelerini cuma günü açıklarken en çok tartışılan konulardan biri olan, yeni statüde geçen Katalonya'nın 'ulus' olarak tanınmasının 'hiçbir hukuki etkisi olmadığına' kanaat getirdi ve 'İspanyol ulusundan başka bir ulus tanımadığı' ifade edildi.
Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği maddeler arasında, Katalonya'da Katalanca dilinin öncelikli olarak gösterilmesi, Katalonya özerk yönetiminin maliye konusunda İspanya'daki diğer özerk yönetimlere nazaran daha öncelikli olması, Katalonya özerk yönetimiyle İspanyol hükümeti arasındaki bağın karşılıklı ikili ilişkiler düzeyinde tanımlanması gibi konular bulunuyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.